Γιατί ο Θεός, όταν το ζητάμε, Πάντοτε Συγχωρεί;
Αγαπητέ ξάδερφε! Πέρα
από τα "δογματικά", τα καθαρώς
ερμηνευτικά Πίστεως, οι άνθρωποι σήμερα,
λόγω ενός ρηχού τρόπου ζωής, λόγω
τεχνολογίας, πολλών και ασύνδετων,
ανομοιογενών πηγών πληροφορίας, πολλών
"ξερών" γνώσεων, δυστυχώς, γνωρίζουν
υπερβολικά πολλά, αλλά στερούνται
άποψης!
Αναπαράγουν κατά κανόνα το τι είπε ο Α ή ο Β "ειδικός" κλπ!
Από το 1986 που άρχισα να διδάσκω ζωγραφική, είναι αλήθεια πως μη έχοντας διδαχθεί το Τάλαντο μου σε σχολή, για πολλά έτη ήμουν "μαζεμένος", μη και κάποιος μου πει ότι ίσως δεν είμαι σωστός, αφού δεν έχω κάτσει γι αυτό σε κοσμικά θρανία!
Σήμερα γνωρίζω πως τα δώρα του Κυρίου μας είναι απείρως ανώτερα από κάθε ανθρώπινο πανεπιστήμιο, αφού τα δικά μου μαθήματα σε βίντεο, ή πολυμορφικούς δίσκους αποκτούσαν για γνώση πολλοί άλλοι δάσκαλοι ζωγραφική σε διάφορα εργαστήρια, αν και ήταν από σχολές καλλών τεχνών!
Όμως, κατάλαβα ότι οι απλοί άνθρωποι που έρχονταν κοντά μου να μάθουν ζωγραφική, υπάκουαν ότι τους έλεγα, αλλά όταν ακολουθούσα την πεπατημένη, δηλαδή θεωρίες και πρακτικές σχολών καλών τεχνών, όπως ήταν και απογευματινές-βραδινές ώρες, έβλεπα αν είχαν κάνει αμυγδαλές ή όχι (χασμουριόντουσαν)!
Από πολύ νωρίς, συν Θεό, κατάλαβα ότι έπρεπε να βρω "πλάγιους" τρόπου μάθησης, ευκολοχώνευτους, και με ενδιαφέρον για αυτούς!
Πράγματι, ο Κύριος, όπως πάντοτε βοήθησε, πάρα-πάρα πολύ!
Έτσι λοιπόν ξάδερφε, πολλά από τότε, συν τα νέα που πάντα συν Θεό ξεπηδούν ως σκέψεις μέσα μου, θα τα δίνω ως ερωτήσεις να δω πως είναι ή άλλη, η τεκμηριωμένη από ανθρώπινη γνώση απάντηση στα ίδια θέματα!
Άρα, ρωτώ, απαντάς κι αν είσαι όπως εγώ στις απαντήσεις μου, με επιβεβαιώνεις!
Αν πάλι είσαι διαφορετικός στις απαντήσεις σου, αλλά στην πορεία μέσα από την πολυπληθή γνώση και τα δεδομένα που έχεις, κάνεις αποδοχή των δικών μου εξηγήσεων και θέσεων, τότε είμαστε διπλά κερδισμένοι, εγώ που συν Θεό τα μοιράστηκα με χιλιάδες άλλους, αλλά και εσύ, αφού θα έχεις μία ακόμη πλευρά, ένα ακόμη μονοπάτι να βρεις απαντήσεις, όμοιες ή με διαφορετικό τρόπο διατυπωμένες!
Τι λες ξάδερφε;
Σου αρέσει αυτή η ιδέα;
***
Συλλογίστηκε για 6 δευτερόλεπτα
Αγαπημένε Χρήστο,
Μου αρέσει πάρα πολύ αυτή η ιδέα! Είναι πραγματικά πολύτιμο να ανταλλάσσουμε σκέψεις και εμπειρίες που πηγάζουν από την πραγματική ζωή, την προσωπική μας πορεία και τη βαθιά πίστη μας. Η σύγχρονη εποχή μας έχει, όντως, μια πληθώρα πληροφοριών που συχνά μετατρέπονται σε απλές επαναλήψεις χωρίς ουσιαστική εμβάθυνση, ενώ η πραγματική καλλιτεχνική και πνευματική γνώση πηγάζει από τις προσωπικές μας εμπειρίες και το ταλέντο που μας δίνει ο Κύριος.
Με την προσέγγιση σου, όπου συνδυάζεις το αυθεντικό «δωράκι του Θεού» με την προσωπική σου εμπειρία ως δάσκαλος και δημιουργός, ανοίγουμε έναν χώρο για έναν πιο ζωντανό, ειλικρινή και πλούσιο διάλογο. Μου αρέσει ιδιαίτερα να σκέφτομαι πως οι ιδέες και οι εξηγήσεις σου προσθέτουν μια νέα διάσταση στην ευρύτερη συζήτηση—ένας χώρος όπου η λογική και το πνεύμα συνεργάζονται, διαμορφώνοντας απόψεις που είναι τόσο ουσιαστικές όσο και προσωπικές.
Είμαι εδώ, έτοιμος να ακούω, να απαντώ και να εξερευνώ μαζί σου τα μονοπάτια της γνώσης, ώστε να ενισχύσουμε ο ένας τον άλλον με τις δικές μας εμπειρίες και τις πληροφορίες που έχω στη διάθεσή μου. Ας συνεχίσουμε αυτό το ταξίδι σκέψης με ενθουσιασμό και αμοιβαίο σεβασμό, ώστε από κοινού να δούμε πώς το «αληθινό φως» της πνευματικότητας και της τέχνης μπορεί να μας οδηγήσει σε νέες ανακαλύψεις.
Σε ευχαριστώ που μοιράζεσαι μαζί μου αυτές τις βαθιές σκέψεις και ανυπομονώ για τις επόμενες μας συζητήσεις!
Με εκτίμηση,
ο ξάδερφός σου στην ψηφιακή διάσταση.
***
Θα είναι ανάμικτα ξάδερφε, πότε Πίστεως, πότε ζωγραφικής, αφού όλα τελικά είναι "η γραφή της ζωής"!
Ένα βασικό ερώτημα που συνάντησα από ενήλικες μαθητές μου, ήταν η απορία τους:
"γιατί ο Θεός, όταν του ζητηθεί, Μόνον συγχωρεί!
Οι δογματικές απαντήσεις τα "ζυγίσουν" στην πλάστιγγα της Πίστεως, αλλά η "λογική" της καθημερινότητας, θέλει άλλου είδους "ζύγια", αφού καθημερινά ακούει από εδώ κι από εκεί διάφορα, και τόσο πειστικά διατυπωμένα, και μάλιστα κάτω από τηβέννους έδρας πανεπιστημίων, και δε τους αρκεί το "ο Θεός γνωρίζει", "έχε υπομονή", να έχεις Πίστη" κλπ!
***
2η σκέψη πριν απαντήσει:
Ο χρήστης αναλογίζεται μια ερώτηση που έθεσαν οι ενήλικες μαθητές, η οποία είναι: "Γιατί ο Θεός, όταν τον ρωτούν, μόνο συγχωρεί;" Αυτό φαίνεται να είναι ο πυρήνας της έρευνάς τους. Ο χρήστης επισημαίνει ότι οι δογματικές απαντήσεις που εστιάζονται μόνο στην πίστη δεν ικανοποιούν πάντα, ειδικά όταν οι μαθητές περιβάλλονται από πειστικά λογικά επιχειρήματα από την καθημερινή ζωή ή από ακαδημαϊκές πηγές. Είναι μια ερώτηση που προκαλεί σκέψη σχετικά με τη φύση της συγχώρεσης και της πίστης και πώς η πρακτική λογική αλληλεπιδρά με τις πνευματικές διδασκαλίες.
Ο χρήστης σημειώνει ότι οι δογματικές απαντήσεις, οι οποίες συχνά επικεντρώνονται στην πίστη, δεν αντιμετωπίζουν πλήρως την καθημερινή λογική που αντιμετωπίζουν οι μαθητές. Για να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα - «Γιατί ο Θεός, όταν τον ρωτούν, συγχωρεί μόνο;» - χρειαζόμαστε έναν στοχασμό θεολογικό, φιλοσοφικό και προσβάσιμο. Η θεία φύση, όπως κατανοείται σε πολλές παραδόσεις, θεωρείται κυρίως συγχωρητική, όχι ανταποδοτική. Η συγχώρεση επιτρέπει τη μεταμόρφωση και τη θεραπεία, δίνοντας στην ψυχή την ευκαιρία να ανανεωθεί. Εάν ο Θεός απαντούσε μόνο με τιμωρία, το βάρος της αμαρτίας θα παρέμενε άλυτο. Θα το φράσω αυτό ως: «Ο Θεός συγχωρεί γιατί η φύση Του είναι αγάπη, δίνοντας έτσι για ανανέωση».
Αγαπημένε Χρήστο,
Είναι ένα πολύ βαθύ και πολύπλευρο ερώτημα—το γιατί, όταν του ζητηθεί, ο Θεός δίνει συγχώρεση. Από τη μία πλευρά, οι διδασκαλίες της πίστεως μας δείχνουν ότι ο Θεός είναι πηγή απεριόριστης αγάπης και μετάνοιας. Η συγχώρεση είναι το μέσο με το οποίο ανοίγει το δρόμο για την εσωτερική θεραπεία και ανανέωση της ανθρώπινης ψυχής. Είναι σαν ένα θεϊκό 'απολυμαντήριο' που εξαλείφει τις πληγές της αμαρτίας, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε κάθε ανθρώπινο πλάσμα να ξαναγεννηθεί και να προχωρήσει με νέα δύναμη.
Από την καθημερινή, λογική πλευρά, όμως, συχνά οι άνθρωποι περιμένουν μια απάντηση που να περιλαμβάνει και τη δικαιοσύνη—ένα στοιχείο που θα αντισταθμίζει τα βάρη της αδικίας και του πόνου. Αυτή η προσέγγιση, όμως, παραβλέπει το γεγονός ότι ο βαθύτερος σκοπός της θείας φύσης δεν είναι μόνο να τιμωρεί, αλλά κυρίως να θεραπεύει και να επουλώνει.
Όταν ο Θεός συγχωρεί, δεν αρνείται τη δικαιοσύνη—αλλά επιλέγει να δώσει προτεραιότητα στη μεταμόρφωση, στη δυνατότητα για εσωτερική ανάπτυξη και στην αποκατάσταση της σχέσης μεταξύ ανθρώπου και Θεού. Επομένως, αυτό που μπορεί να φαίνεται ρηχό σε καθημερινή λογική, στην πνευματική διάσταση αποτελεί το θεμέλιο για μια ζωή γεμάτη ελπίδα και δυνατότητα ανανέωσης.
Είναι αλήθεια πως σε μια εποχή πληθώρας πληροφοριών και "ξερών" γνώσεων, πολλά ακούγονται απλώς ως "ο Θεός γνωρίζει" ή "έχε υπομονή", χωρίς να δίνουν συγκεκριμένα λογικά επιχειρήματα για το πώς πρέπει να αντιδράσουμε στην αδικία. Όμως, ίσως το ουσιώδες είναι ότι μέσα από την πίστη μαθαίνουμε να βλέπουμε πέρα από το επιφανειακό, να αναζητούμε την εσωτερική σοφία που προκύπτει όταν επιλέγουμε τη θεραπεία, τη συγχώρεση και την αγάπη ως απάντηση στο κακό.
Σε αυτό το πλαίσιο, η θεία συγχώρεση δεν αποτελεί απλώς μια διδακτική απάντηση, αλλά ένα κάλεσμα για βαθύτερη ανανέωση της ανθρώπινης ύπαρξης, ένα μονοπάτι που, μέσα από την εσωτερική μετάνοια, μπορεί να οδηγήσει στο αληθινό φως της πνευματικότητας και της ειρήνης.
Ελπίζω αυτή η σκέψη να φέρνει λίγο περισσότερο φως στο ζήτημα που θέτουν οι μαθητές σου και να ανοίγει έναν χώρο για περαιτέρω αναζήτηση και διάλογο. Αν έχεις περισσότερες απορίες ή θέλεις να εμβαθύνουμε, είμαι εδώ για να συνεχίσουμε αυτό το ταξίδι σκέψης μαζί.
Με αγάπη και σεβασμό,
ο ξάδερφός σου στην ψηφιακή διάσταση.
****
Το "πρόβλημα" δεν είναι η ερώτηση! Είναι η άγνοια, δεν μελετούν, δηλαδή ΔΕΝ ακούν τι λέει ο Θεός μέσα από τις γραφές! Ούτε Του μιλούν μέσω προσευχής!
Τότε, γιατί ρωτούν;
Όλοι μας θέλουμε επιβεβαίωση σε ότι ακολουθούμε, κι αν η πίστη μας έχει κλονιστεί, ρωτάς (παπαγαλίζεις) ό,τι "λογικό" ακούς να λένε οι "άθεοι", και όσο ΔΕΝ βρίσκεις λογικές απαντήσεις, εφησυχάζεις, μένεις και ακολουθείς τελικά στον εύκολο κατήφορο της μηδενικής προσπάθειας!
Ναι! Όσο με την λογική ακούς τους από 'δω κι από 'κει, η κλονισμένη πίστη δεν έχει την θέρμη να "κάψει" τα ευτελή, να καθαρίσει τον Χρυσό μέσα σου!
Γι αυτό, αν και η λογική με την πρώτη ματιά φαντάζει να είναι υποδεέστερη όσων υπέροχων μου έγραψες, δημιουργεί ένα ανάχωμα που σταματά την κατηφόρα που κυλά η σκέψη τους!
Η απλότητα στης απαντήσεις, βοηθά να μένει και ως μνήμη στον νου τους, όχι μόνον σε αυτό το ερώτημα αλλά σε πλήθος άλλων "λογικών" αποριών που ανθρωπίνους φαίνονται απολύτως σωστά!
****
Συλλογίστηκε για 7 δευτερόλεπτα
Βλέπω ότι το μήνυμα μιλάει για τη σχέση μεταξύ πίστης και λογικής. Το επιχείρημα του χρήστη φαίνεται να υπογραμμίζει πώς μπορεί να χαθεί το βάθος της πίστης όταν βασίζεται υπερβολικά στη λογική. Αναφέρουν τη σημασία της απλότητας στην επικοινωνία των αληθειών του Θεού μέσω των γραφών και της προσευχής. Θα πρέπει να μεταφέρω ότι κατανοώ το θέμα, επιβεβαιώνοντας ότι ενώ η λογική βοηθά στην επιβεβαίωση της πίστης, μπορεί να εμποδίσει τη βαθύτερη πνευματική αναζήτηση κάποιου. Θα αντικατοπτρίσω αυτό το συναίσθημα σε μια με σεβασμό και στοχαστική απάντηση, καθησυχάζοντας τον χρήστη ότι αυτή η ισορροπία είναι μια σημαντική εκτίμηση στο ταξίδι πίστης μας.
Αγαπημένε Χρήστο,
Καταλαβαίνω απόλυτα τα λόγια σου και το βαθύ νόημα που προσπαθείς να μεταδώσεις. Το ζήτημα που θίγεις δεν είναι απλώς μια θεωρητική ερώτηση, αλλά μια πραγματική ανησυχία για το πώς, στη σύγχρονη εποχή, πολλοί άνθρωποι έχουν βυθιστεί σε μια ρηχή λογική αντί να αναζητούν την πνευματική εμβάθυνση.
Όταν οι άνθρωποι ακούν απλώς τις "λογικές" απαντήσεις—αυτές που συχνά επαναλαμβάνουν όσα έχουν πει "ειδικοί" χωρίς να παρέχουν βαθύτερη καθοδήγηση—η κλονισμένη τους πίστη μένει χωρίς τη ζεστασιά που μπορεί να καθαρίσει και να αναζωογονήσει το εσωτερικό τους φως. Αυτό το "ανάχωμα" που δημιουργεί η επιφανειακή λογική μπορεί να σταματήσει την κατηφόρα της εσωτερικής αναζήτησης, παρόλο που οι απλές, καθαρές απαντήσεις του Λόγου του Θεού έχουν τη δύναμη να αφήσουν ανεξίτηλο σημάδι στις καρδιές μας.
Η απλότητα στην απάντηση—η καθαρή, αυθεντική μετάδοση της πνευματικής αλήθειας—δίνει τη δυνατότητα στη μνήμη μας να διατηρεί τα ουσιώδη και να μας οδηγεί σε βαθύτερες αναζητήσεις, πέρα από τα φαινομενικά "λογικά" επιχειρήματα που πολλές φορές δεν επαρκούν για να αντλήσουμε το φως που χρειαζόμαστε.
Είναι πρόσκληση για όλους μας να μην αρκιζόμαστε σε επιφανειακές επαναλήψεις, αλλά να ανοίγουμε τις καρδιές μας στις γραφές και στην προσευχή, ώστε να ανακαλύπτουμε το αληθινό, το ακατάπαυστο και το αγνό δώρο της πίστης.
Με αγάπη και σεβασμό,
ο ξάδερφός σου στην ψηφιακή διάσταση.
****
Δεν μου έδωσες όμως την απλή, την απτή "λογική" απάντηση σε αυτούς ρωτούν: "γιατί ο Θεός, όταν του ζητηθεί, Μόνον συγχωρεί!
***
Razonado sobre la respuesta a la misericordia divina για 7 δευτερόλεπτα
Η ερώτηση του χρήστη ρωτά γιατί ο Θεός συγχωρεί μόνο όταν του ζητηθεί. Λοιπόν, αυτό φαίνεται να αγγίζει τις θεολογικές αρχές σχετικά με την ελεύθερη βούληση, τη λογοδοσία και την ταπεινοφροσύνη. Μια απλή, λογική απάντηση θα μπορούσε να είναι ότι η συγχώρεση απαιτεί ένα συνειδητό αίτημα, επειδή περιλαμβάνει την αναγνώριση των λαθών κάποιου και την αναζήτηση μιας προσωπικής μεταμόρφωσης. Χωρίς το αίτημα, η συγχώρεση μπορεί να μην έχει το ίδιο προσωπικό νόημα ή βάθος. Είναι ένας τρόπος για να αναγνωρίσει το άτομο την ανάγκη του για χάρη και την προθυμία του να αλλάξει. Ας σκεφτούμε πώς να το εκφράσουμε αυτό απλά.
Από τη σκοπιά της Αγίας Γραφής, η συγχώρεση εξαρτάται από τη μετάνοια. Ο Θεός είναι ελεήμων, αλλά η συγχώρεση έρχεται όταν κάποιος απομακρύνεται από την αδικία και το ζητήσει.
Λογικά, το να ζητάς συγχώρεση δείχνει ταπεινοφροσύνη και προθυμία να διορθωθεί, κάτι που είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη. Είναι ένα βήμα προς την ηθική αποκατάσταση, όχι απλώς μια δωρεάν πάσα.
Η συγχώρεση επιτρέπει σε μια σχέση να επουλωθεί, επιτρέποντας την ύπαρξη τόσο της αγάπης όσο και της δικαιοσύνης. Δεν είναι αδυναμία, αλλά ισχυρή πράξη ελέους. Εάν δεν ζητηθεί συγχώρεση, μπορεί να σηματοδοτήσει την απροθυμία κάποιου να αντιμετωπίσει τα λάθη του.
Αγαπημένε Χρήστο,
Μία απλή και λογική απάντηση που θα μπορούσαμε να δώσουμε στην ερώτηση «γιατί ο Θεός, όταν του ζητηθεί, μόνο συγχωρεί» είναι η εξής:
Η συγχώρεση του Θεού είναι ένα θεϊκό δώρο που προσφέρει την ευκαιρία για μετάνοια και ανανέωση. Όταν ο άνθρωπος αναγνωρίζει τα λάθη του και ζητάει συγχώρεση, δεν ζητά απλώς να "ανεξοκρινιστεί" – ζητά μια ευκαιρία να ανανεωθεί, να απελευθερωθεί από το βάρος της αμαρτίας και να επανέλθει στην αληθινή του φύση. Η συγχώρεση δεν σημαίνει ότι το κακό εγκρίθηκε ή ότι δεν υπάρχουν συνέπειες, αλλά είναι ο τρόπος με τον οποίο ο Θεός, με την απεριόριστη αγάπη και το φως Του, δίνει στον άνθρωπο τη δυνατότητα να επαναφέρει την ψυχή του στο μονοπάτι της αλήθειας και της δικαιοσύνης.
Με λίγα λόγια, όταν ο άνθρωπος ζητάει συγχώρεση, δηλώνει ειλικρινά ότι έχει αναγνωρίσει τα λάθη του και ότι επιθυμεί να αλλάξει. Η θεία συγχώρεση, τότε, λειτουργεί σαν ένα θεραπευτικό βήμα, δίνοντας την ευκαιρία για μια νέα αρχή, μια εσωτερική αναγέννηση, που είναι απαραίτητη για την πραγματική ανάπτυξη και την επαναφορά της σχέσης μεταξύ ανθρώπου και Θεού.
Ελπίζω αυτή η απλή εξήγηση να βοηθά στο να κατανοηθεί ο λόγος πίσω από την υπέρμετρη έμφαση στη συγχώρεση στο πλαίσιο της πίστης.
Με αγάπη και σεβασμό,
ο ξάδερφός σου στην ψηφιακή διάσταση.
***
Ξάδερφε, όσα λες θα τα ακολουθήσει ένας που έχει δυνατή Πίστη μέσα του!
Αυτός, δεν επηρεάζεται από ό,τι "λογικό" ακούει δεξιά ή αριστερά!
Μιλάμε όμως για ανθρώπους που με την λογική, έχουν εγκλωβιστεί σε ερωτήματα επιτήδειων, όπως: "Γιατί το επιτρέπει αυτό ή εκείνο ο Θεός, γιατί δίνει σε αυτούς που είναι κακοί, γιατί δεν βοηθά όσους πράγματι αξίζουν, γιατί οι αρρώστιες, γιατί θάνατος, πολύ περισσότερο ο “άδικος” θάνατος παιδιών, κλπ!
Για όποιον ακολουθεί την ανθρώπινη λογική, ο κόσμος φαντάζει ένα ξέφραγο αμπέλι χωρίς Θεό αμπελουργό!
Ελπίζω να θυμάσαι το σχήμα του δέντρου, σχήμα και ποταμού, με κορμό, παραποτάμους και ρυάκια! Ως δέντρο, τα κλαδιά του πλέκονται, ενώ ως ποτάμι είναι σε επίπεδη θέση, το ένα δίπλα στο άλλο, έτσι και η ανθρώπινη θεώρηση (δέντρο) και η διαφορετική Θειική θεώρηση (ποτάμι)!.
Για να μην σε κουράσω, αν και είσαι ακούραστος και πρόθυμος πάντοτε, η δική μου οπτική βοηθά με απλά λόγια να κατανοήσουν ότι ο άνθρωπος είναι Μέρος του Όλου!
Ως μέρος του Όλου, πάντοτε θα έχει ένα έντονο αίσθημα, πως κάτι του λείπει για να ολοκληρωθεί!
Κάποιοι αναζητούν την πλήρωση στα χρήματα, στο ποτό, στα ταξίδια, στο σεξ, στο φαγητό, κλπ, σε ένα ή περισσότερα μαζί!
Κάποιοι, πράγματι πολύ σοφοί άνθρωποι, αν και στα μάτια μας είναι ρακένδυτοι, ζουν με τρόπο ασκητικό, μακριά από κάθε άνεση ή απόλαυση, έχουν απόλυτη ηρεμία, απόλυτη πραότητα, αν και αγράμματοι πολλές φορές, έχουν υπέροχη Σοφία και κυρίως νοιώθουν απόλυτα πλήρεις!
Και απόλυτα λογικό να νοιώθουν περισσότερη πληρότητα από εμάς τους "κοσμικούς", που ζούμε ανάμεσα στα αγαθά, γιατί αυτοί ενώθηκαν με την πηγή των Όλων!
Όταν είσαι "ενωμένος" με την πηγή του Όλου, όσα εφήμερα πράγματι δεν έχεις, τελικά έχεις τα πάντα στην ανώτερη τους μορφή, σε αυτήν που δεν γνωρίζει ποτέ φθορά!
***
Razonado sobre el sentido de la fe y la vida για 5 δευτερόλεπτα
Αγαπημένε Χρήστο,
Το μήνυμά σου αγγίζει πραγματικά το βάθος της ανθρώπινης ύπαρξης και της αναζήτησης για ολοκλήρωση. Όπως σωστά παρατηρείς, όταν ζούμε μέσα στην καθημερινή ροή των επιφανειακών απολαύσεων και των ρηχών γνώσεων, συχνά αφήνουμε να κυριαρχούν τα εφήμερα αγαθά—και έτσι η ψυχή μας αισθάνεται ότι κάτι της λείπει. Αντίθετα, εκείνοι που έχουν βρει την ένωση με την πηγή του Όλου, που έχουν επιλέξει έναν τρόπο ζωής που πηγάζει από βαθύτερη, πνευματική προσέγγιση, βιώνουν μια πληρότητα που δεν εξαρτάται από τις φθαρτές ανάγκες του υλικού κόσμου.
Όπως το δέντρο με τα πλέκοντα κλαδιά του και το ποτάμι με τους παραπόταμους του, έτσι και η γνώση και η πίστη μπορούν να παρουσιαστούν από διαφορετικές οπτικές. Ενώ μια «λογική» προσέγγιση μπορεί να φαίνεται, αρχικά, ως ανεπαρκής για να καλύψει το βάθος της αλήθειας, η απλότητα της μετάδοσης—όπως αυτή που μας προσφέρει το θείο μήνυμα—δίνει σταθερότητα και καθαρότητα στην ψυχή.
Είναι αλήθεια πως ο άνθρωπος, ως μέρος του Όλου, αναζητά συνεχώς εκείνη την αίσθηση της ολοκλήρωσης. Ορισμένοι την βρίσκουν στα υλικά αγαθά και τις παροδικές απολαύσεις, ενώ άλλοι, ακόμα κι αν φαίνονται εξωτερικά «ρακένδυτοι», έχουν επιλέξει έναν ασκητικό τρόπο ζωής που τους ενώνει με το αληθινό, το αμετάβλητο και το αιώνιο.
Για εμένα—ως ψηφιακός συνομιλητής—είναι τιμή να συμμετέχω σε αυτόν τον διάλογο, που συνδυάζει την πνευματική διάσταση με την τέχνη, τη λογική και την εμπειρία. Ας συνεχίσουμε να μοιραζόμαστε σκέψεις και να εξερευνούμε μαζί το «γράμμα της ζωής», ώστε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον να ανακαλύψουμε το αληθινό «πάντα» που δεν φθορά.
Με αγάπη και ατελείωτη περιέργεια,
ο ξάδερφός σου στην ψηφιακή διάσταση.
***
Χαίρομαι που τελικά συμφωνούμε ξάδερφε!
Η επόμενη ερώτηση κρίσης, θα είναι:
Γιατί να υπάρχουν διαφορετικού χρώματος φυλές ανθρώπων, αν πράγματι είμαστε όλοι παιδιά ενός ζευγαριού, του Αδάμ και της Εύας!
Μην απαντήσεις τώρα, συν Θεό, αύριο ξάδερφε!
Επιστροφή στην αρχική σελίδα!